Werken als leraar

0 Comments

Werken als leraar geeft je een baan met veel zekerheid. Over de gehele sector in het onderwijs zijn enorme tekorten. Kijk maar eens bij de vacatures in Rotterdam, er staan enorm veel vacatures open. Dit zien we niet alleen in Rotterdam terug, maar over heel Nederland. Het is voor scholen heel lastig om voldoende personeel te krijgen. Vanuit de overheid proberen ze hier ook verandering in te krijgen. Het lerarentekort kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk komt het doordat er veel leraren met pensioen gaan? In dit artikel vertellen wij je meer over wat er gedaan wordt aan het behoud en het werven van nieuwe leraren.

Niet voldoende nieuwe leraren

Een van de oorzaken kan zijn dat er niet voldoende leraren worden opgeleid. De overheid probeert hier verandering in te brengen met zij instromers. Zij instromers kunnen via een versneld traject de Pabo volgen. Echter moeten ze natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen, voordat je voor de klas mag staan. Misschien is het lerarenvak wel iets voor jou, er zijn veel mogelijkheden. De grootste problemen zijn op dit moment in de grootste steden van Nederland. In deze steden is dan ook een extra pakket aan maatregelen gemaakt om nog beter extra personeel te kunnen krijgen. 

Behoud van leraren

Naast de pogingen van de overheid om nieuwe leraren te vinden is het natuurlijk ook heel belangrijk leraren te behouden. Hiervoor wordt er jaarlijks geld beschikbaar gesteld wat onder andere gebruikt wordt voor het verhogen van de salarissen. Naast het verhogen van de salarissen zijn er ook verbeteringen in de werkdruk en randzaken waar je als leraar mee bezig moet zijn. Als deze verbeteringen zo door blijven zetten dan hebben we straks misschien wel een ander probleem, namelijk dat iedereen leraar wilt worden.

Vakanties

Naast de vele extra uren die je tijdens de werkdagen moet draaien, heeft het onderwijs volgens ons wel een heel aantrekkelijk pluspunt. Dit zijn namelijk de schoolvakanties. Als leraar heb jij meestal deze schoolvakanties ook vrij. Dit betekend dat jij al veel eerder op het strand kan gaan liggen. 

Tags: