Alles wat een werknemer nodig heeft bij sollicitaties

0 Comments

Als je een bedrijf runt is het belangrijk dat je zorgt dat je de juiste werknemers in dienst hebt. Deze selecteer je vaak via een sollicitatieprocedure. Het organiseren van zo’n procedure blijkt echter vaak lastiger dan gedacht. Daarnaast is het ook nog eens een enorm tijdrovend proces. In dit artikel worden enkele dingen besproken waar een werkgever op moet letten bij het plannen van een sollicitatie en hoe een werving en selectiebureau optimaal benut kan worden. 

Duidelijke vacaturetekst

Je wilt natuurlijk graag de juiste mensen aantrekken voor de vacature. Daarom is het belangrijk om een duidelijke vacaturetekst te maken. Zo zullen hier de functie-eisen, verantwoordelijkheden en verwachtingen in moeten staan. Zo weten mensen die naar werk zoeken precies wat ze van jouw vacature kunnen verwachten. Je kunt ook gebruik maken van een werving en selectiebureau om het vinden van mensen wat soepeler te laten gaan. 

Selectieprocedure

Zorg dat je een selectieprocedure uitkiest die goed bij jou en de baan past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een gesprek, een assessment of een proefperiode. Zorg ervoor dat het ook goed duidelijk is naar de kandidaten welke selectieprocedure er is gekozen, zo kunnen ze zich namelijk beter voorbereiden. 

Tijdschema 

Het is erg belangrijk om een goed tijdschema op te stellen voordat je de vacature online zet. Een sollicitatieproces kan namelijk veel tijd in beslag nemen, je wilt dus graag van tevoren een goede planning maken. Een tijdschema zorgt er ook voor dat de kandidaten goed op de hoogte kunnen worden gehouden van de status van de sollicitatie. 

Goede communicatie 

Je wilt graag goed communiceren met de kandidaten van je vacature. Zo zorg je er namelijk voor dat er geen verwarring of teleurstelling ontstaat. Zorg dat je kort en duidelijk de vacature uitlegt en blijf bereikbaar voor eventuele vragen van kandidaten. Neem ook een vriendelijke houding aan tijdens gesprekken, kandidaten kunnen namelijk wat nerveus zijn. Let bij het geven van een vacature er dus goed op dat je een duidelijke vacaturetekst hebt, de selectieprocedure goed bij je past, je een tijdschema maakt en er goede communicatie is. 

Tags: