Hoe belangrijk is een responsive webdesign tegenwoordig?

0 Comments

Voor mensen die al enige tijd meedraaien op het internet geldt dat ze zich ongetwijfeld nog wel de oude(re) websites herinneren waarop het noodzakelijk was om op je mobiele telefoon of tablet eindeloos te scrollen en heen en weer te swipen voordat je alle informatie op een goede manier kon lezen. Tegenwoordig is dat (gelukkig maar) veel minder het geval. Dat is het gevolg van het feit dat het merendeel van de websites tegenwoordig gebruik maken van een responsive webdesign. Dit type design staat erom bekend zich automatisch aan te passen aan het platform en het beeldscherm waar je gebruik van maakt om de website op te bekijken. Wil je hier graag meer over te weten komen? Op deze pagina ontdek je meteen alles over de voordelen van dit type van webdesign.

Wat is een responsive design?

Toen internet nog maar net bestond was het zo dat er uitsluitend gebruik van werd gemaakt met een computer of een laptop. Dit zorgde ervoor dat er altijd sprake was van een ruim voldoende groot beeldscherm om alle informatie op duidelijk en overzichtelijke wijze weer te kunnen geven. Tegenwoordig weten we uiteraard dat er ook nog menig aantal andere toestellen zijn waar we gebruik van kunnen maken om mee te surfen. Denk hierbij niet alleen aan de smartphone die je continue in je zak hebt zitten, maar ook aan bijvoorbeeld de (mini) tablets die er bestaan.

Het feit dat er tegenwoordig zo ontzettend vaak mobiel wordt gesurft heeft ervoor gezorgd dat de behoefte groot is geworden aan designs die zich weten aan te passen aan het beeldscherm in kwestie. Het spreekt immers voor zich dat er helemaal niets praktisch is aan eindeloos scrollen op het kleine schermpje van je smartphone. Het responsive webdesign zorgt er in de praktijk voor dat je altijd kan genieten van een perfect overzichtelijke website die erg praktisch is in gebruik. 

Welke voordelen zijn er allemaal aan verbonden?

Er zijn aan het gebruik van een responsive webdesign meerdere interessante voordelen verbonden. Om te beginnen zorgt een dergelijk design ervoor dat elke gebruiker, ook wanneer deze mobiel werkt, zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van de website in kwestie. Dat is evenwel niet alles. Bovendien zal je namelijk ook tot de conclusie komen dat je optimaal tegemoet weet te komen aan de wensen van de zoekmachines. Deze vinden het namelijk zeer belangrijk dat gebruikers van het internet kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring. Het niet beschikken over een responsive webdesign zou dan ook zomaar afgestraft kunnen worden in de zoekresultaten.

Okaia | Digitaal, creatief bureau voor huisstijlen, websites en campagnes

Conclusie; een responsive webdesign is een absolute must

Het zeer sterk toegenomen gebruik van mobiele systemen zoals bijvoorbeeld smartphones en tablets heeft ervoor gezorgd dat gebruikmaken van een responsive webdesign eigenlijk niet louter meer een mogelijkheid is, maar wel een absolute must. Dit zoals hierboven aangehaald niet alleen maar omwille van de gebruikservaring van de website, maar ook omdat zoekmachines zoals bijvoorbeeld een Google en Bing het niet hebben van een dergelijk design afstraffen in de zoekresultaten. Het mag dan ook duidelijk zijn, je moet er vandaag de dag zowel voor je website als voor een webshop met absolute zekerheid voor kiezen om gebruik te maken van een responsive webdesign. 

Tags: