Stijlvolle mat zwarte inbouwspots kopen? Lees onze handige tips en trucs!

0 Comments

Mat zwarte inbouwspots zijn mooie lampen waarmee je een ruimte goed kunt verlichten. Je kunt er ook meer sfeer mee aanbrengen als je voor de juiste lichtkleur kiest. Dat is ook het eerste waarop je kunt letten als je spots gaat kopen en monteren. Je kunt kiezen voor een bepaalde lichtkleur en je hebt keuze uit bijvoorbeeld warm licht, extra warm licht, neutraal wit of warmglow. Maar er zijn meer dingen waarop je moet letten en in onze blog geven we dan ook handige tips en trucs!

De inbouwdiepte en de zaagmaat

Bij alle mat zwarte inbouwspots staat de zaagmaat aangegeven en het geeft aan hoe groot het gat in het plafond moet worden om de spot te kunnen monteren. Wanneer je een te groot gat zaagt heb je een probleem, want je moet dan eerst het plafond weer herstellen om wel de juiste maat te kunnen zagen. Bij een te klein gat heb je nog wel de ruimte om het te corrigeren. De zaagmaat is niet het enige waarop je moet letten, maar je moet ook naar de inbouwdiepte kijken. Die geeft aan hoeveel ruimte je nodig hebt om de spots te kunnen monteren. Werk je met een systeemplafond? Dan moet de ruimte tussen het systeemplafond en het plafond dus voldoende zijn om de spot te kunnen plaatsen.

De juiste IP-waarde

Elektriciteit en water gaan niet goed samen, maar je hebt bijvoorbeeld in de badkamer wel verlichting nodig. Daarom is het belangrijk om voor mat zwarte inbouwspots te kiezen die ook vochtbestendig zijn. Of een lamp waterdicht is wordt aangegeven met een IP-waarde van 55 of hoger. Dan zijn lampen spatwaterdicht of zelfs volledig waterdicht. Let hier dus op als je spots voor de badkamer of een andere vochtige ruimte of kamer gaat kopen! 

Kies voor led mat zwarte inbouwspots

Het is van belang om voor een led mat zwarte inbouwspot te kiezen, want led is een energiezuinige lichtbron. Veel energiezuiniger dan bijvoorbeeld gloei-, halogeen- en spaarlampen. Met led verlichting kun je wel tot tientallen euro’s op jaarbasis op je energierekening besparen! Dat geeft een goed gevoel! Zeker gezien het feit stroom alsmaar duurder wordt. Anderzijds heb je ook weinig onderhoud en je hoeft de led lamp slechts één keer in de 30 jaar te vervangen. Als je uitgaat van een gemiddeld gebruik van maximaal 4 uur per dag. Gebruik je een lamp korter? Dan gaat die ook langer mee. Als je ‘m langer aan laat staan is die ook eerder op. Zo simpel is het. Doorgaans hebben led lichtbronnen 50.000 branduren! Daar kun je dus wel even mee vooruit. 

Verschillende soorten mat zwarte inbouwspots

Wanneer je gaat winkelen voor mooie mat zwarte inbouwspots, kun je op Outledtl.nl verschillende keuzes maken. Ga je voor een rond of juist een vierkant model en welke lichtkleur heeft jouw voorkeur? Je kunt ook een dimbaar model kiezen en met dit model kun je zelf op spelende wijze de lichtsterkte bepalen. Zo kun je de lamp feller zetten als je meer licht nodig hebt of zachter zetten als je meer sfeer wilt.

Tags: