Deurbeslag – twee functies

0 Comments

Geen deur die werkt zonder degelijk deurbeslag. Wat wordt er dan beslagen? Bekijk je een deur wat beter, dan zie je dat er van alles aan is gemonteerd. De deurklink valt het eerst op want die heb je elke keer in handen als je naar binnen of naar buiten moet. Maar ook het deurschild achter de klink raak je aan. Is de deur open, dan zie je de drie of voor buitendeuren vier scharnieren goed zitten. Deuren kunnen nog meer beslag hebben. Dat valt in een viertal soorten uiteen:

  • Sluitwerk: schuiven, grendels en sloten.
  • Hangwerk: scharnieren, paumelles, gehengen.
  • Beslag: deurklinken en bijbehorend beslag zoals schilden.
  • Functioneel beslag zoals een brievenbus, deurbel.

Solide beslag is voorwaarde bij deurbeslag

Er is geen deur die zonder beslag kan draaien, openen en sluiten. Beslag is dan in eerste instantie ook uitermate praktisch. Het moet heel stevig zijn want deuren kunnen er flink in wegen, bijvoorbeeld meranti deuren. Of stalen deuren. En ook de moderne stalen deur met glaswerk is zo zwaar dat hij veel van zijn scharnieren vergt. Praktisch qua functie dus, dat beslag, maar een tweede functie is een esthetische. Deurbeslag als decoratie. Je kunt beslag namelijk heel erg laten opvallen door voor een bepaalde stijl te kiezen, bijvoorbeeld art deco of nieuwe zakelijkheid. Waarbij steevast de meeste aandacht gaat naar de deurklink en zijn rozet of schild. En scharnieren minder snel bewerkt worden. Want die laatste zie je bijna niet als de deur gesloten is. Dat geldt ook voor deursloten die in de deur zijn weggewerkt. De slotplaat en de sleutel schilden hebben dan wel weer een duidelijke esthetische functie.

Denk in jaren als je beslag koopt

Wat moet nu de voorkeur krijgen? Dat fraaie mooi ogende deurbeslag dat duidelijk een industriële stijl uitdraagt en daarom zo mooi past bij jouw industriële interieur. Of het materiaal zelf, de kwaliteit van de verschillende componenten, de kracht van het metaal en de souplesse van het draaiende werk van scharnieren en sloten. Je kunt dan toch het beste eerst maar uitgaan van de kwaliteit van het materiaal. Want dat moet vele jaren onbezorgd dienst kunnen doen. Esthetiek is mooi om aan te sluiten bij je eigen stijl maar je hebt niets aan een mooie stijl als de deur niet meer open wil omdat de slotplaat raar klikt of een scharnier te strak zit en niet meer draait. 

Meten is weten

Niet elk deurbeslag sluit goed aan op je deuren. Daarom kun je het beste minimaal drie metingen doen:

  • Meet de dikte van de deur.
  • Meet het gatenprofiel.
  • Meet de PC maat. Dit is van het hart van krukgat tot het hart van profielcilinder.

De kleur van deurbeslag bij je woonstijl matchen

Beslag kan wel ondersteunend zijn aan je huisstijl als eerst maar voor goede kwaliteit is gekozen. Alleen de kleur van het materiaal zelf kan al dienend zijn aan je interieurstijl. Een witte deurklink met dito schild past prima bij een Scandinavische look van je ruimtes. Voor je jaren twintig of dertig huis zou bakeliet goed passen. Dat is tegenwoordig ook als retro te koop. Een industriële stijl in je huis vraagt om deurklinken die zwart zijn. Is de sfeer in huis modern? Dan past RVS-beslag. 

Naast deze producten, verkopen wij natuurlijk ook raambeslag!

Tags: