Zien en gezien worden

0 Comments

Je ogen zijn heel kostbaar. Ze zorgen er natuurlijk voor dat je de wereld om je heen kunt zien. Goed zicht is daarom erg belangrijk. Omdat ze midden in je gezicht zitten en iedereen die je tegenkomt ze ziet, is het belangrijk dat je ogen er goed uit zien. Dit werkt dus aan twee kanten. Je wilt goed zicht hebben, en je wilt dat anderen goed uitzicht hebben als ze naar jou kijken. Ogen zijn ook heel kwetsbaar. Juist omdat ze midden in je gezicht zitten, maar ook omdat ze, in tegenstelling tot veel andere organen, geen huid om zich heen hebben om te beschermen. Ze staan in direct contact met de buitenwereld. Daar kunnen ze allemaal invloeden van krijgen. Daarom kome droge ogen veel voor. Dit is een vervelende aandoening. Droge ogen kunnen veel gevolgen hebben. Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen.

Oorzaken van droge ogen

Ten eerste kan het zijn dat je niet genoeg oogvocht aan maakt. Het kan ook zijn dat het vocht te snel verdwijnt. Hierdoor kun je pijn in je ogen ervaren in de vorm van branden en steken. Ook kunnen je ogen heel rood worden of zelfs slijm gaan afscheiden. Verschillende oorzaken van droge ogen zijn onder andere allergie├źn, hormonale schommelingen, hoge leeftijd en geneesmiddelen. Als je ontstoken ogen hebt kunnen je ogen heel droog worden. Hiervoor zijn een paar oogdruppels meestal niet genoeg. Ontstoken ogen moeten anders behandeld worden.

Wat te doen?

Oogontsteking komt vaak door een verkoudheidsvirus. Het oog is rood en soms slijmerig. Je oogleden kunnen plakkerig zijn en aan elkaar kleven. Je ogen kunnen jeuken en branden. Antibiotica is meestal niet zinvol, omdat dit nog meer irritatie in het ook kan opleveren of een allergische reactie kan geven. Daarom is het beter het oog een paar keer per dag schoon te maken met kraanwater en een watje bijvoorbeeld. Wrijf niet in je ogen en draag geen oog make up. Zo voorkom je dat je andere oog ook ontstoken raakt. Een oogontsteking gaat vaak vanzelf weer over. Zo niet, ga dan naar de huisarts.

Tags: