Hulpmiddelen voor blinden

0 Comments

Het is voor mensen die blind of slechtziend zijn vaak niet zo gemakkelijk om dezelfde dagelijkse taken uit te voeren als voor mensen die wel kunnen zien. Als je blind bent wil je vaak graag zo zelfstandig mogelijk leven, zonder afhankelijk te hoeven zijn van de hulp van vrienden of familie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel blinden hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden door blinden en slechtzienden om het leven een stuk gemakkelijker te maken. Dit is natuurlijk een hele positieve ontwikkeling en het is goed om te weten dat er steeds meer handige hulpmiddelen bij komen. In dit artikel laten we de beste alledaagse hulpmiddelen zien om het leven van een blind persoon zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Mogelijkheden om zelfstandig de deur uit te gaan

Blind zijn wordt ook wel een visuele beperking genoemd. Door deze beperking is het vaak lastig voor blinde mensen om zelfstandig op pad te gaan. Ze raken sneller verdwaald of struikelen over voorwerpen die op straat liggen of stoeprandjes. Om mensen met een visuele beperking meer vrijheid te geven om zelf de straat op te gaan zijn er twee goede mogelijkheden te bedenken. De eerste mogelijkheid is de taststok. Dit is een stok die precies op maat gemaakt kan worden voor de gebruiker en de gebruiker laat voelen waar bijvoorbeeld obstakels op de weg te vinden zijn. De tweede optie is een blindengeleidehond die blinde persoon helpt om bijvoorbeeld veilig de straat over te steken en deze persoon de juiste weg kan wijzen. Deze honden worden hier speciaal voor getraind. 

Andere hulpmiddelen voor blinden

Blinden en slechtzienden ervaren ook problemen met het niet kunnen lezen. Hier zijn gelukkig ook verschillende hulpmiddelen voor bedacht. Een van deze hulpmiddelen is het brailleschrift, waarbij de blinde of slechtziende door middel van bolletjes die in het papier zijn gedrukt kan voelen welke tekst er geschreven staat. Op deze manier kan belangrijke informatie zoals bijvoorbeeld op een medicijndoosje toch gelezen worden. Ook hebben veel computers en mobiele telefoons vaak een voorlees of spraak functie. Bij de voorleesfunctie worden teksten voorgelezen aan de gebruiker en bij de spraakfunctie kunnen door middel van spraak belangrijke dingen worden opgezocht op de telefoon of bijvoorbeeld google. Deze hulpmiddelen maken het leven een een persoon met een visuele beperking toch iets gemakkelijker.