Hoe bespaar ik geld op de energierekening als student?

0 Comments

 Als studenten heb je nog niet zoveel geld omdat je nog geen vaste baan hebt. Het is daarom ook verstandig om zoveel mogelijk geld te besparen op zaken waar dat goed kan. Een voorbeeld hiervan is de energierekening. In 2022 hebben we gezien dat de energieprijzen enorm hoog waren met als gevolg hoge energierekeningen. Ben jij student en wil je een lagere energierekening? Lees dan deze blog!

1.     Bewuster energiegebruik

De makkelijkste manier om energie te besparen is door slimmer en efficiënter en vooral bewuster om te gaan met het gebruiken van elektriciteit. Heb jij de hele dag lampen aan in jouw studentenhuis? Schakel deze dan uit wanneer er niemand aanwezig is! Heb jij nog geen LED lampen in jouw studentenhuis? Aanschaffen die LED lampen! Gebruik je bepaalde elektronische apparaten niet of nauwelijks? Trek die stekker uit het stopcontact.  

Verder zou je minder lang kunnen douchen om aardgas te besparen. Ook zou je de thermostaat een aantal graden lager kunnen zetten.

2.     Isoleer het studentenhuis

Niet alle studentenhuizen beschikken over een goede isolatie. Dit is echter enorm belangrijk wil jij kunnen besparen op de energierekening. Een aantal dingen die je zou kunnen aanschaffen zijn isolatieplaten. Dit zijn platen gemaakt van isolatiemateriaal zoals Glaswol.

Verder zou je nog dubbel glas met vacuüm ertussen en lange gordijnen kunnen gebruiken. Beide manieren zorgen ervoor dat warmte binnen zal blijven, waardoor je minder aardgas nodig hebt om het huis te verwarmen.

3.     Vermijd de droger

 Mocht je de tijd hebben om de kleding aan een waslijn te hangen in plaats van de droger te gebruiken dan is dit raadzaam om te doen. De droger verbruikt namelijk redelijk veel energie. Door een waslijn te gebruiken verbruik je helemaal geen energie! Een top oplossing dus.

4.     Vraag een energietoeslag aan

Wist je dat je als student nog vaak recht hebt op een energietoeslag? Dit is eigenlijk een geldbedrag wat je geschonken krijgt omdat je nog student bent en niet veel geld verdiend. Ik raad altijd aan om de mogelijkheden op het krijgen van een energietoeslag grondig te onderzoeken!

5.     Maak afspraken met jouw medestudenten.

Een studentenhuis wordt vaak gedeeld met meerdere personen. Het is daarom raadzaam om duidelijke afspraken te maken met het hele huis. Energie besparen heeft namelijk alleen zin als iedereen hier aan mee werkt. Maak daarom regels en bedenk consequenties wanneer een medebewoner zich hier niet aan houdt. 

Tags: