Waarom moet je een hardhoutschroef gebruiken?

0 Comments

Je staat voor een mooi project waarbij je veelal met hardhout gaat werken. Hardhout is natuurlijk een fantastisch mooi en bovenal stevig materiaal waarmee je mooie dingen kunt maken. Denk aan overkapping voor in de tuin of het leggen van een houten vloer. Wanneer je met hardhout aan de slag gaat is het wel belangrijk om ook te werken met de hardhoutschroef. Maar waarom zou je deze schroef moeten gebruiken? In onze blog vertellen we hoe belangrijk hardhoutschroeven zijn.

Verschillende soorten hardhout

Hardhout is er in verschillende soorten. Je hebt harder en zachter hardhout, maar beiden zijn hardhout varianten des te meer. Voor het werken met deze houtsoorten heb je ook speciale hardhoutschroeven nodig. De hardhoutschroef is namelijk een speciale schroef die ervoor zorgt dat je jouw project succesvol kunt afronden. Wanneer je voor andere soort schroeven kiest heb je kans op dat de schroef breekt of dat het hardhout splijt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook gezien het feit dat hardhout een vrij prijzig materiaal is!

Moet je voorboren bij het gebruik van een hardhoutschroef?

Wanneer je een hardhoutschroef gebruikt hoef je niet voor te boren, want hardhoutschroeven hebben een scherpe punt en zijn feitelijk zelfborende schroeven die zich stevig in het hout trekken. Zo krijg je de delen hardhout ook uitstekend tegen elkaar. Omdat hardhoutschroeven met een torx bevestigd moeten worden, heb je ook de mogelijkheid om de schroeven zo goed mogelijk te bevestigen. Het is simpelweg de sterkste methode om schroeven te bevestigen en je kunt ze ook flink doordraaien tot ze echt niet meer verder kunnen. Dat is bij de schroef met een traditionele kruiskop wel anders.

Kun je hardhoutschroeven zowel binnen als buiten gebruiken?

De hardhoutschroef kun je zowel binnen als buiten gebruiken, want deze schroeven worden doorgaans van roestvrij staal gemaakt. En dat is niet zonder reden. Allereerst zijn roestvrij staal schroeven sterker dan bijvoorbeeld schroeven van ijzer of zink en ze kunnen ook veel beter tegen warmte, vocht en kou. Daarom kun je deze schroeven zowel binnen als buiten gebruiken. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor extra stevige roestvrij staal schroeven te kiezen door bijvoorbeeld hardhoutschroeven van RVS 410 aan te schaffen.

Is de hardhoutschroef eenvoudig los te halen?

Stel dat je project uit elkaar moet of dat je een fout hebt gemaakt. Dan wil je natuurlijk wel een schroef goed kunnen verwijderen zonder dat je het hout extra schade toebrengt. De hardhoutschroef is relatief simpel te verwijderen en dat is te danken aan de torx. Deze soort bevestiging zorgt er niet alleen voor dat je hardhoutschroeven heel stevig in het hout kunt bevestigen, maar dat je ze ook weer simpel kunt verwijderen.

Verschillende maten

De hardhoutschroef is logischerwijs in verschillende maten verkrijgbaar en de maat die je kiest is natuurlijk afhankelijk van hoe dik het hardhout is. Je kunt beter voor een iets grotere schroef kiezen als je zeker wilt weten dat de bevestiging van de delen goed gebeurt. Maar let er wel op dat je niet te lange schroeven koopt. De truc is dan ook om eerst goed te meten voordat je hardhoutschroeven bestelt.

Tags: