Kartonnen dozen kiezen uit drie sterktes

0 Comments

De kartonnen doos beleeft hoogtijdagen. Daar is de e-commerce debet aan. Online iets bestellen is nu net zo gewoon als vijftig jaar terug naar de bakker gaan. Bakkerijen zijn op heel veel plekken nu verdwenen. Maar de online shops marcheren maar voort op het internet. Waar je vroeger zelf je spullen haalde, is het nu normaal om ze in virtuele boodschappenmandjes te doen en op bestellen te klikken. En op dat moment komen kartonnen dozen in het vizier. Want het bestelde gaat bijna nooit met een kabeltje naar de klant. Daar moeten verpakkingen voor ingekocht worden. De online ondernemer en de webshophouder dragen zo bij aan bijna 100 miljoen kilo aan te verzenden verpakkingen. Het is maar goed dat veel van dat karton al uit duurzaam beheerde bossen komt.

Spullen die je verzendt, dienen passend beschermd

Bijna alles kan breken, kneuzen of schade oplopen. En zeker als artikelen in beweging komen, zoals tijdens het vervoer van ondernemer naar klant. Niet alleen glaswerk breekt gemakkelijk. En daarbij komt nog dat bezorgen van kartonnen dozen mensenwerk is. Er wil wel eens een ongevalletje optreden. Tijdens de rit raken spullen onderhevig aan stoten, geval, getril, noem maar op. Om nu al die rampspoed te voorkomen, gaan de artikelen goed gebufferd op reis. Het kartonnen harnas dat ze om zich heen krijgen, is de doos. Maar een normale doos met dik papieren zijkanten is bij lange na niet sterk genoeg. Daarom is het golfkarton dan ook bedacht. De meeste dozen bestaan vandaag de dag uit golfkarton dat je herkent aan het heen en weer lopende ribbeltje tussen twee kartonnen plaatjes. 

Eerste beschermlaag van kartonnen dozen

Golfkarton is goed in staat spullen te beschermen maar dan wel artikelen die niet meer dan 10 kilo wegen. Een verzenddoos van golfkarton kan dus heel goed benut worden voor kleine of lichte artikelen. Zijn de spullen die je gaat verzenden heel plat? Zeg tot 3 cm? Dan zou je een brievenbusdoos kunnen overwegen. En anders kies je voor de gewone doos. Die wordt ook wel een enkelgolfkarton genoemd. Al te breekbare producten kunnen beter niet in deze eerste beschermlaag. Of je moet ze goed omwikkelen met noppenfolie.

Tweede beschermlaag

Precaire spullen hebben een wat sterkere doos nodig: die horen dus verzonden in een doos met een dubbele beschermlaag. Zulke verpakkingen zijn gemaakt van dubbelgolfkarton. Dan heb je twee ribbel kartonnen tussen de papier platen. Zulk materiaal vangt schokken goed op en kan tot 40 kilo aan spullen beschermen. Stapel je dit type dozen, dan deuken ze niet snel in. Voor de veiligheid kun je de dozen vullen met dempend materiaal zoals bubbeltjesplastic.

Derde beschermlaag van kartonnen dozen

Heb je een pottenbakkerij? En bied je hele fragiele vaasjes aan? Prachtige modelletjes maar met een enkel tikje al kapot? Dan is een kartonnen verpakking met drie golvende papierlagen niet overbodig. Dit is echt karton pantser. Het driedubbel golfkarton kan heel veel onheil onderweg aan. Ook als je pakketje lang onderweg is. Je bent voor je kartonnen dozen dan wel iets meer kwijt en je zult daarnaast ook nog het nodige moeten uitgeven aan de vulling van de doos, zodat je artikel ook binnen de doos geen kant meer op kan. 

Tags: