Een nieuws huis vs een aanbouw

0 Comments

Het komt vaak voor dat een starterswoning op ten duur te klein wordt. Door gezinsuitbreiding of andere behoeften, bijvoorbeeld een kantoor aan huis, kan een woning al snel te weinig kamers hebben. Of misschien wil je een extra badkamer of komt één van je ouders bij je inwonen en wil je die een eigen keuken geven. Er zijn veel verschillende situaties waardoor er niet genoeg ruimte in het huidige huis is. Een oplossing hiervoor is een aanbouw. Een andere oplossing is een nieuw huis bouwen. Wat de voor- en nadelen van deze twee manieren van meer ruimte creëren zijn, wordt hieronder besproken.

Een aanbouw

Veel mensen die meer ruimte in hun huis willen creëren kiezen ervoor een aanbouw te nemen. Dit is een relatief snelle en goedkope oplossing. Een aanbouw kan op veel verschillende plekken aan je huis worden gebouwd. Een aanbouw hoeft, in tegenstelling tot een uitbouw, niet eens helemaal aan je huis vast te zitten. Het kan bijvoorbeeld ook een aparte ruimte in de tuin zijn, of een gedeeltelijk open serre. Een ander voordeel van een aanbouw is dat je in je eigen huis kan blijven wonen en dat het redelijk makkelijk te verwezenlijken is. Een nadeel is dat je een tijdje in de troep zit en er constant werklieden over de vloer zijn.

Een nieuw huis bouwen

Een nieuw huis bouwen is een andere oplossing om meer ruimte te creëren. Een voordeel hiervan is, dat je helemaal vanaf het begin mag kiezen hoe jouw huis eruit komt te zien. Je kunt over iedere kamer beslissen hoe groot die gaat zijn en waar die komt. Wel heb je je aan de bouw wet- en regelgeving te houden natuurlijk. Een nadeel is dat het erg lang kan duren voordat een nieuw huis gebouwd is. Van het plan tot de sleutel krijgen kan makkelijk 2 jaar duren. Je hebt de maken met vergunningen et cetera. Dus als je een baby op komst heb, kun je daar niet snel ruimte voor maken door een nieuw huis te laten bouwen. Je zult dan een tijdelijke oplossing moeten vinden. Ook is het erg duur om een nieuw huis te laten bouwen. De kosten van de architect, de aannemer en alle bijkomende organisatie kunnen hoog oplopen.

Tags: