Dit is wat je moet weten over vloerisolatie
Vloerisolatie is meer dan alleen het voorkomen van koude voeten. Want in de winter kun je, ongeacht de ondergrond, al snel last hebben van koude voeten. Toch heeft het isoleren van de vloer meer voordelen, namelijk een besparing op je energiekosten. De meeste mensen denken dat je vooral warmte verliest via de muren en het dak, maar de vloer wordt helaas vaak vergeten. Ook via een ongeïsoleerde vloer kun je onnodig veel warmte verliezen.
Kosten versus besparing bij vloerisolatie
Als je kijkt naar een gemiddelde hoekwoning waarbij er enige vormen van isolatie zijn toegepast, dan kun je zeggen dat er zo’n 260m3 gas verloren gaat via de vloer. Afhankelijk van de hoeveelheid warmte die je vraagt en jouw prijs per kuub gas kan dit oplopen tot een verlies van meer dan 300 euro per jaar alleen al via de vloer.
Gemiddelde investeringen aan een woning worden omgerekend naar zo’n 25 jaar, dat zou betekenen dat je zo’n 7.500euro op de vloer kan besparen als je zorgt voor vloerisolatie. Combineer je dit nog met andere isolatieverbeteringen dan kan je voordeel dus aanzienlijk oplopen.
Wat zit erin en onder je vloer?
Voordat je de stap gaat maken om daadwerkelijk vloerisolatie aan te brengen, moet je eerst kijken wat er al zit. Zo heb je bijvoorbeeld een kruipruimte nodig van minimaal 35 centimeter, omdat er anders geen ruimte is om isolatiemateriaal aan te brengen. Als je PUR-materialen wilt gebruiken als isolatie heb je zelfs een minimale kruipruimte nodig van 50 centimeter.
Mocht je zelf niet helder krijgen wat je het beste als isolatie kunt gaan gebruiken, informeer altijd bij een specialist. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de juiste materialen voor jouw woning gebruikt. Niet alleen voor de vloerisolatie zelf is dat belangrijk, maar in de kruipruimte kan het ook vochtig zijn. Bij gebruik van verkeerd materiaal kan er bijvoorbeeld optrekkend vocht de vloer intrekken en kan er schimmel in je woning ontstaan. Dit is een nare bijwerking als de isolatie niet vakkundig wordt uitgevoerd en het brengt hoge kosten met zich mee. Laat je dus goed vooraf informeren over de mogelijkheden als je het zelf gaat doen of laat het werk uitvoeren door een specialist.
Hoe zit het met subsidies als je je vloer wilt isoleren?
Er zijn landelijk aantrekkelijke subsidies die je kunnen helpen om het kostenplaatje te beperken. Uiteraard is het verduurzamen van je woning een investering en dat kost altijd geld. Maar hoe fijn is het als de overheid je een handje helpt?
Je kunt bij het doorvoeren van twee of meer isolatiemaatregelen tot 30% terug krijgen van je investering. Als je ervoor kiest om maar één maatregel toe te passen dan krijg je alsnog zo’n 15% van je investering terug. De subsidie voor vloerisolatie is vastgesteld op een vast bedrag per vierkante meter en kun je bij de overheid aanvragen. Je hebt onder andere bonnen nodig van hetgeen je hebt aangeschaft en vaak ook foto’s van voor en na de isolatie. Je krijgt dan de isolatie subsidie op je eigen bankrekening uitgekeerd.
Tags: vloerisolatie